dissabte, 16 de febrer del 2013

MOSTRA DE DANSES

Enguany la Mostra de Danses ha estat vinculada al projecte interdisplinari SABADELL, LA NOSTRA CIUTAT. 
Totes les danses ballades són sabadellenques. 
Aquestes són les danses que hem ballat a la plaça de la Creu Alta el divendres 15 de febrer.

INDIS - COM UN GAT COM UN GOS:
Aquest és un joc infantil que la pedagoga sabadellenca, i mare d’un alumne del Ribatallada, la Montserrat Busqué, va trobar en els seus treballs de recerca.
En el seu recull de jocs dansats XIMIC l’autora ens diu que és un joc que hi havia jugat la mainada de Sabadell, quan encara els nens sortien sols a jugar al carrer.
La dificultat del joc dansat està en el fet de coordinar amb la parella el moviment d’estirar i arronsar.
En aquesta ocasió la melodia ens la cantaran i tocaran amb el flabiol els Gats.



GRANOTES - ELS SOLDATS:
Joc infantil de parelles. Com l’anterior joc infantil, és un joc que apareix publicat en el recull de jocs dansats XIMIC, de la sabadellenca i mare de l’escola Montserrat Busqué i Barceló.
La dificultat del joc dansat està en el fet de coordinar amb la parella 4 moviments:
  • el salt de galop amb desplaçament
  • el canvi de sentit de la rotllana
  • agafar-se amb la parella amb els braços creuats
  • el moviment d’estirar i arronsar.
En aquesta ocasió la melodia ens la cantaran i tocaran amb el flabiol els Tractors.



LLEONS - VIROLET SANT PERE:
Aquesta és una cançó que cantaven els nens anant a demanar per les cases per la festa de Serralavella. Tal i com encara fan algunes colles de nens i nenes, pels volts de Nadal, el dia de la meitat de la Quaresma s’anava per les cases i es cantava una cançó on es demanava a la mestressa de la casa que els donés ous, llaminadures i  diners. Al final de la ronda la colla de nenes i nens es reparteixen tot el que els han donat.
Aquesta versió és original de la ciutat, o almenys de la comarca, ja que hi ha un vers que cita el nom d’Arraona, el topònim més antic de la contrada.
No sabem si aquesta cançó es ballava. Segurament, com totes les cançons de capta podem dir que no. És per això que la coreografia de la dansa és inventada pel mestre de música. Els punts de dansa més destacats són: 
  • La renglera
  • El salt de galop
  • Fer i desfer la rotllana
  • Fer dues rotllanes concèntriques
  • Voltar en sentits contraris dues rotllanes
  • El punteig
L’enregistrament i la interpretació musical són fetes pel terrassenc Joan Figueres.



PIRATES I TAURONS - BALL DE LA BOLA
El ball de la bola és una recreació, feta per l'Esbart Sabadell Dansaire, del ball dels hereus, que es ballava a Sabadell el segle XIX.
El ball pren el nom d'una beguda popular del Sabadell del s.XIX, també recuperada, la Bola, que té un paper destacat en la dansa. Aquesta beguda era una barreja de cervesa, gasosa i rom. No patiu, nosaltres som abstemis i omplim el got d’aigua.
El ball té diferents parts on hi participen un seguit de parelles.
La tercera part de la dansa és la part competitiva i que nosaltres us ensenyarem: les parelles ballen a ritme d'un vals-jota mentre aguanten a la mà una safata amb una copa o un got ple de bola, en el nostre cas, aigua.
El ball es pot veure el diumenge de Festa Major a la tarda, a la plaça Sant Roc.
L’autor de la part musical és de Joan Manau, i la gravació amb la que ballarem és gentilesa de la Cobla Sabadell, dirigida per Tomàs Manyosa.



BOLETS I MOTOS - BALL DEL RODET
El Ball del Rodet és una dansa creada per la colla de Bastoners de Sabadell per ser ballada durant el despertar de Festa Major. El Ball del Rodet va acompanyat d’un capgròs, el Rodet, nascut l’any 2000, un any més tard que el ball.
El divendres de Festa Major, la colla Bastoners organitza a la plaça Dr. Robert la diada del Rodet, que consisteix en dues parts: el concurs de voltes i el Ball del Rodet.
Concurs de voltes:
Qualsevol infant, nen o nena que superi els 1’20m pot provar de posar-se el capgròs del Rodet i donar el màxim de voltes en 30 segons.
Ball del Rodet:
Dansa, de creació pròpia, la coreografia és de la Muntsa Ustrell i en Marc Torrent i la música d’en Ferran Miquel, un ex-alumne de l’escola.
Els punts de dansa que hi apareixen són:
  • La rotllana concèntrica
  • El punteig
  • L’encalçament de parelles amb els braços
  • L’intercanvi de posició amb la parella
  • El molinet
  • El canvi de parella en la rotllana concèntrica.
La gravació amb la que ballarem és gentilesa d’en Víctor Pedrol, membre de la Colla de Bastoners de Sabadell.





TRACTORS I GATS - ENTRADA DEL BALL DE GITANES
A Catalunya es coneixen dos balls de gitanes: l'un principalment a les comarques del Penedès, Camp de Tarragona, Conca de Barberà i també al Priorat i un altre, sobre tot al Vallès i Maresme.
Tant coreogràficament, musicalment, com pels seus orígens i pels motius de perquè es ballen, són completament diferents l'un de l'altre.

El Ball de Gitanes del Vallès, es balla per Carnaval i està molt estès per diferents poblacions del Vallès, tant Oriental com Occidental. Segons el lloc, hi participen diferents personatges com “els nuvis”, “els diablots”, “el vell i la vella”, “el capità de cavall” o “els nuvis del darrera”. El ball es composa de diferents parts. que no són les mateixes en totes les poblacions. Nosaltres ballarem “el pas o pasdoble d'entrada” a la plaça.
L' Esbart Sabadell Dansaire, a partir de l'any 1983, ha continuat la tradició del Ball de Gitanes a Sabadell i el balla anualment al migdia del diumenge de Carnaval a la Plaça Sant Roc.
Ballarem al so de la cobla La Principal de la Bisbal del Pasdoble El Intrépido.




ALUMNES, MESTRES I FAMÍLIES - SABADELL (SARDANA)
Hem trobat oportú que per acabar podríem ballar tots plegats una sardana. Quin goig la plaça!
Sabadell fou composada per Joaquim Serra i Coromines. Aquesta sardana no fou dedicada a la ciutat, sinó a una colla sardanista que portava el nom de la ciutat.
Aquesta gravació és gentilesa de la cobla Sabadell, dirigida pel gran mestre director Bernat Castillejo i Garnés.